Huishouden op de IT-afdeling

Data-housekeepingOm eens te beginnen met een persoonlijke vraag: hoe lang woont u in uw huidige woning? En als u nu eens aan uw garage of zolder denkt; ziet die er nog net zo uit als direct na verhuizing? De meesten zullen moeten erkennen dat er in de loop der jaren veel rommel ‘voor het gemak’ op zolder is neergezet en dat dit pas weer duidelijk wordt als in december de kerstboom opgetuigd wordt. Hetzelfde gebeurt vaak met data binnen organisaties. Bij aanschaf van een server, een storage-oplossing of een gehele infrastructuur is alles schoon en netjes, maar sneller dan gedacht treedt vervuiling op. Opschoning, ofwel data-housekeeping, is geen overbodige bezigheid.

Bij veel bedrijven is er sprake van datavervuiling. Oude kopieën, tijdelijke bestanden; veel data blijft ongemerkt en onterecht opgeslagen. Nu kunt u denken dat dit handig is, om alles voldoende beschikbaar te hebben, maar ik kan u vertellen dat het vooral de nodige nadelen oplevert. Zo kost al die dubbele en verouderde data veel schijfruimte en back-uptijd. Voert u analyses uit op uw data? Dan worden de analyses wellicht vertroebeld.

Ik wil niet alle bedrijven over één kam scheren, maar we zien vaak dat mensen hun bestanden pas willen verwijderen als de schijf bijna vol is of als de performance van de systemen verslechtert. Het opschonen van data kan op dat moment lastig zijn: kunt u iets weggooien als het onduidelijk is wat het betreffende bestand is?

Data-housekeeping

Precies om die reden is het van belang om regelmatig en op een onderbouwde manier op te schonen. Dit kan met een data-housekeeping dienst, iets wat PST voor diverse klanten doet. Zie als het broodnodige huishouden van uw IT.

In het kort controleren wij uw data en brengen we dit proactief in kaart. We houden trends in de gaten en waarschuwen tijdig voor datagroei. Door in eerste instantie de hoofdlijnen te checken, zien we snel of een bepaalde hoofdgroep opvallend gedrag vertoont. Bij een explosieve groei kijken we – samen met u – meer op detail naar de opgeslagen bestanden. Is het te verklaren dat een bestand ineens 50MB groter is dan een week ervoor? Zo niet, dan achterhalen we waar de groei vandaan komt, verifiëren we of het correct is en draaien we het desnoods terug.

Datagroei hoeft geen rommel te zijn

Nu is het natuurlijk zo dat we te maken hebben met veel data en dat in veel gevallen de datagroei wel te verklaren is. Maar ook dat is goed om te weten. Op basis van die gegevens kunt u tijdig uw storage opschalen en weet u zeker dat de extra storage-kosten volledig onderbouwd zijn. Om weer terug te komen op de rommelzolder: als u er zeker van bent dat u al deze spullen op een bepaald moment nodig heeft, dan loont het de kosten om een extra opslagruimte te huren!

Data-housekeeping is een van de vier modules die u kunt afnemen bij onze beheerdienst ‘PST Remote Beheer IBMi/AS400’.

Bekijk 23 redenen voor PST Remote Beheer