De 4 meest opvallende veranderingen in monitoring-land

monitoringHoewel wij bij PST Business Services vaak met bedrijven praten over monitoring, weten we dat het eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. ICT in het geheel zit nog in de kinderjaren, als je er goed over nadenkt. 25 jaar geleden hadden we nog niet eens een pc, en werkten de ICT’ers alleen aan een centrale computer. Nu is de pc niet meer weg te denken uit de wereld. En omdat nu alles meetbaar is, weet ik dat er bij meer en meer bedrijven de vraag ontstaat naar Monitoring-oplossingen.

Typerend voor diensten of producten die nog jong zijn op de markt, is dat er veel verandert. Men ontwikkelt nieuwe functionaliteiten en voert wijzigingen door op basis van marktvragen. Hierbij geef ik de vier veranderingen binnen Monitoring die mij het meeste opvallen.

1. Van reactief naar proactief… naar voorspellend!

Dankzij monitoringoplossingen hebben bedrijven de mogelijkheid om van reactief naar proactief te gaan. Waar eerst een calamiteit werd opgemerkt nadat het was gebeurd, kan het bedrijf dankzij monitoring sneller inzien dat er iets op dit moment gaande is. Het probleem kan vaak hersteld worden voordat de eindgebruiker er last van heeft. Deze proactieve benadering brengt gelijk de volgende wens in leven: voorspellend zijn. ‘Als deze trend zich doorzet, dan heb ik over twee dagen extra opslagruimte nodig.’ Inmiddels is er al software voor beschikbaar om voorspellende rapporten te krijgen.

2. Mobile Monitoring

Nu steeds meer medewerkers met mobiele devices werken, moet ook dit deel van IT meegenomen worden in de monitoringoplossing. Wanneer een bedrijf twintig accountmanagers heeft met een tablet waarop een bedrijfskritische applicatie móét draaien, dan wil de manager weten hoe die applicatie presteert op alle twintig devices.

Een andere ontwikkeling op mobile-gebied is dat beheerders de resultaten van monitoringoplossingen willen inzien vanaf hun eigen mobiele apparaat. Zij willen op elk gewenst moment en vanaf elke locatie toegang hebben tot monitoring-uitkomsten. Vaak is het daarbij gewenst dat dit overzichtelijk wordt getoond in dashboards. Het visualiseren van meetresultaten maakt eventuele knelpunten snel inzichtelijk. Bovendien heeft dit als voordeel dat iedereen (zowel IT als de Business) de resultaten begrijpt. Dankzij het visualiseren van monitoring, zorgen bedrijven voor een betere Business and IT alignment.

3. Van minder naar meer monitoring

Hoewel we er eindelijk een beetje uit lijken te klimmen, zit de financiële crisis nog vers in het geheugen. Wij zien dat bedrijven in crisistijd minder geld besteden aan monitoring. Monitoring komt zelfs in de la te liggen bij veel bedrijven, ondanks dat men weet dat het belangrijk is. Er is tenslotte veel concurrentievoordeel te halen uit Business Monitoring. Wel verwachten we dat de vraag naar een goede oplossing de komende tijd zal groeien. Door nieuwe wetgeving, waarbij grotere bedrijven verplicht zijn datalekken te melden en te laten zien wat zij hebben gedaan om dataverlies te voorkomen, zal auditing en security steeds belangrijker zijn. Nu pas zien we in dat er in Nederland nog veel moet gebeuren. In Zuid-Amerika is Security Monitoring een essentieel onderdeel van de ICT en ook in Spanje ondersteunt onze leverancier Tango/04 veel klanten in de financiële wereld met monitoring. In Nederland zijn dat er nog maar een paar.

4. Koppelen met applicaties. Zelfs met Google Earth?

Door eerder genoemde punten (de crisis en het bezuinigen op monitoring), zijn veel gratis tools op de markt gekomen. Deze gratis producten monitoren een specifiek onderdeel van de ICT-omgeving zoals de infrastructuur of netwerkactiviteit. Als een bedrijf met zulke tools werkt, maar toch een breder beeld wil krijgen, is het mogelijk om de tooling te koppelen aan bijvoorbeeld Alignia. Alignia is een applicatie-onafhankelijke monitoring module van Tango/04 waarmee tot in detail Business-applicaties, Online applicaties, Business-processen en Information Security gemonitord kan worden.

Een ander voordeel van de applicatie-onafhankelijkheid is dat ketenmonitoring mogelijk is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zowel het leveringsproces als het bestelproces van de klant in kaart wordt gebracht. Hoeveel orders komen daadwerkelijk het bestelproces binnen, wanneer komt de vracht van leverancier A binnen in ons magazijn en hoe laat kunnen wij uitleveren? En hoeveel is er nog op voorraad en komt dit overeen met het aantal bestellingen dat we verwachten? Met name in de vershandel is het erg belangrijk om real-time inzicht te hebben en om naar de toekomst te kunnen kijken (voorspellend te kunnen zijn).

Wat dan misschien wel leuk is om te weten, is dat we onze tooling gekoppeld hebben aan Google Earth! We kunnen nu al alle vestigingen intekenen op een kaart van Nederland, maar nog mooier zou het zijn als ook de vrachtwagens in beeld komen. Dan kan je heel precies weten waar de vrachtwagens zijn, hoe laat iets afgeleverd kan worden en wat de voorraadaantallen zijn per vestiging.

Meer informatie

Veel van deze ontwikkelingen zijn dus al in gang gezet door nieuwe software en applicaties te ontwikkelen, maar er gaat ook nog heel veel veranderen op monitoring-gebied. Heeft u vragen over mijn blog of over de dienstverlening van PST Business Services? Neem contact met mij op via 088-2474300 of info@pst.eu.