Een gekleurde bril

bedrijfsprocessenVorige week was het weer zover. Voor de zoveelste keer kocht ik een ticket naar Barcelona om een bezoek te brengen aan Tango/04 Computing Group. Tango/04 is onze leverancier voor monitoroplossingen. Dat zijn ze al sinds haar oprichting in 1991. 23 Jaar dus al. Dat zegt toch iets. Als ik uit zou rekenen hoe vaak ik de reis naar Barcelona heb gemaakt, dan kom ik misschien wel op zo’n 80 keer. In het begin louter zakelijk. Sinds mijn broer er woont kom ik er ook privé. Barcelona, een fantastische stad.

Deze keer was de aanleiding om te zien hoe het staat met de ontwikkelingen van de nieuwe software. Met alle moderne middelen kan dat natuurlijk prima via het web. Webex, Teamviewer en vele andere producten zorgen voor legio “remote demo” mogelijkheden. Een conference call er bij en klaar ben je. Maar dan krijg je bij lange na niet de persoonlijke beleving mee van de mensen achter het idee, de producten en de oplossingen. En dat is belangrijk. Ik wil juist kunnen praten, discussiëren en brainstormen met deze groep ontwikkelaars, architecten, pre sales en implementatie Consultants en de mensen van de marketing en verkoop. Dat maakt dat je begrijpt waarom een van onze meest succesvolle producten, VISUAL Message Center – voor Business en IT monitoring – volledig op de schop wordt genomen.

Werkelijk alle modulen worden opnieuw ontwikkeld, aangepast of krijgen een nieuwe ‘look & feel’. Het idee, het grote meesterplan, achter deze gigantische re-design operatie is dat het allemaal sneller en eenvoudiger moet. Snellere leercurve, snellere implementatie en eenvoudiger te beheren. Makkelijker gezegd dan gedaan. En toch is het gelukt. Het wordt echt fantastisch.

Het idee is natuurlijk nog steeds om vanuit de business af te dalen tot in de diepste krochten van de IT. Van online bedrijfsprocessen (op websites) en gewone bedrijfsprocessen, via applicaties, servers, storage,  databases, routers, switches alsmaar afdalend tot aan alle andere IT componenten die maken dat een bedrijfsnetwerk werkt. Andersom kan natuurlijk ook. Maar waarom zou je? Niemand verdient een cent met een IT component. Wél met wat je er mee doet, en dat is business.

Ik was onder de indruk van de eenvoud waarmee het monitoren en controleren van een online business service (een online bedrijfsproces) nu wel heel eenvoudig kan worden geconfigureerd. Compleet met standaard dashboards, rapportages en de welbekende SLA overzichten. Naar beneden klikkend of omhoog zo je wilt, wordt volledig zicht geboden op alles wat het geautomatiseerde proces kan beïnvloeden. Ook de werkelijke én gesimuleerde gebruikerservaring wordt gemeten. Gaat er iets mis, dan is de oorzaak dus direct bekend. Wil je real-time weten hoeveel orders er vanuit een site komen, of welke omzet, wanneer en door wie besteld wordt, dan is dat eenvoudig in te stellen. Alles staat met elkaar in verbinding. Trendlijnen geven daardoor vooraf al aan of iets mis dreigt te gaan, waardoor pro actief handelen werkelijkheid wordt. Zowel voor de business als voor de IT. Op deze wijze ontstaat dus een zeer schaalbare monitor en controle oplossing waarmee zowel de business als de IT op pro actieve wijze kan handelen.

Kijk ik met een gekleurde bril? Omdat Tango/04 al zo lang onze business partner is? Omdat Barcelona zo’n mooie stad is? U mag het zeggen. Op 22 en 23 mei bent u van harte welkom op Tango/04’s Customer Symposium en kunt u zelf oordelen. U kunt dan zelf praten, discussiëren en brainstormen met ons, iedereen van Tango/04 en met klanten uit de hele wereld.

Ook over de stad zelf. Als voorproefje heb ik een foto gemaakt vanaf het dak van Tango/04’s kantoor. Omdat ik nieuwsgierig was naar het effect, heb ik mijn zonnebril voor de lens gehouden. Tja,..dan keek ik dus toch heel even door een gekleurde bril. Maar mooi was het wel 🙂

Arnaud de Wilde
Directeur