Een heldere blik

high availabilityMijn vorige blog ging over een gekleurde bril. Ik was in Barcelona op bezoek bij een van onze leveranciers en was heel enthousiast over de wijze waarop ze hun productlijn en daarmee hun oplossingen opnieuw hebben uitgevonden. Ik ben nog steeds enthousiast en ik heb er echt niet met een gekleurde bril naar gekeken.

Nu ben ik in Sitges. Een prachtig dorpje aan de Middellandse Zee op een steenworp afstand van Barcelona. Ik bezoek hier de Europese Business Partner bijeenkomst van Vision Solutions. Al ruim 10 jaar onze én uw leverancier voor beschikbaarheidsoplossingen.

Availability of High Availability is natuurlijk uitermate belangrijk voor bedrijven die hun processen 24×7 beschikbaar moeten hebben. Webshops, zoals Amazon en Marktplaats, moeten natuurlijk dag en nacht bereikbaar zijn, maar denk ook aan bedrijven als supermarkten. Als de laatste klant vertrekt en de deur sluit, dan stopt de bedrijvigheid niet. Verkochte artikelen moeten worden aangevuld. ’s Avonds en ’s nachts worden orders verwerkt, goederen ingeladen en staan de vrachtwagens vaak al voor zevenen weer voor de deur. De voorraden in de opslag of warehouses moeten ook weer worden aangevuld. U wilt 24 uur per dag kunnen betalen, bellen, het licht aan doen, de verwarming bedienen, de kraan kunnen opendraaien en EHBO diensten maar ook politie en brandweer zijn dag en nacht paraat. De wereld draait altijd door. De business gaat altijd door. Automatisering moet dus altijd werken. Beschikbaarheid van computers, servers, en toegang tot de data moet dan ook altijd “available” zijn. Gewoonlijk denk ik er, net als u waarschijnlijk, niet bij na. Maar de afgelopen dagen heb ik niets anders gedaan dan er over te denken en er met mijn collega’s over gesproken.

Naast al die bedrijven, die honderdduizenden zo niet miljoenen servers hebben die alleen al in Nederland ‘up and running’ moeten zijn, heb je ook talloze bedrijven die iets aan het wijzigen zijn. Iets nieuws installeren. Of juist iets ouds uitfaseren. Migraties van applicaties en data zijn dus aan de orde van de dag. Toch is het geen lopende band werk. Applicaties ondersteunen bedrijfsprocessen en elk proces is uniek op zich. Elk migratieproces moet dan ook zorgvuldig worden voorbereidt, gepland, uitgevoerd en getest. Toenemende migraties zijn geen trend meer, maar eerder een dagelijkse realiteit. En natuurlijk moet alles tijdens de migratie overeind blijven. Het moet blijven werken, want het moet ‘available’ zijn.

Dat er grote technische uitdagingen zijn is evident. Steeds meer services worden door consumenten en bedrijven ‘uit de cloud’ afgenomen. Dus via internet besteld. Dan wel werken de mensen via internet op applicaties die niet meer op de servers op kantoor staan, maar ergens in de cloud. Zo gebruikt u vast ook cloud services, zoals misschien wel uw e-mail, Facebook, Twitter, LinkedIn of Google+. Die applicaties staan niet thuis bij u op de server.

Alan Arnold, CTO van Vision Solutions, toonde een onderzoek van CIF waarin staat dat er een continue groei is van bedrijven die gebruikmaken van cloud services. Momenteel gebruikt 69% van de bedrijven een of andere service uit de cloud. Het is lang niet altijd goedkoper, maar wel makkelijker en ‘on demand’ te gebruiken en vaak mét usage of metered pricing. Dus je betaalt alleen wanneer je het gebruikt. 91% is tevreden. Dat is een hele hoge score. Doordat het vertrouwen groeit, zal het percentage servers dat in de cloud wordt geplaatst ook groeien, maar vooral ook het vertrouwen bij bedrijven om hun “mission critical” applicaties naar de cloud te migreren. Dat verhoogt dan ook weer de noodzaak voor cloud high availability oplossingen. Ook dat is geen trend meer, maar dagelijkse noodzaak en realiteit.

Zeker! PST Business Services is al meer dan 10 jaar een business partner van Vision Solutions en levert dus al jarenlang high availability en migratie producten en oplossingen. Toch bekijk ik dit alles niet door een gekleurde bril. PST staat midden in de realiteit.

My Vision is clear. Mijn blik is helder. En dat die heldere blik tijdens de business partner bijeenkomst dan ook nog zo’n mooi uitzicht betreft, tja, dat geeft dan weer te kennen dat business partner bijeenkomsten niet altijd in saaie kantoorlocaties worden gehouden 🙂
Arnaud H. de Wilde
Directeur