Houd uw Disaster Recovery-plannen up-to-date

disaster recovery plannenHet hebben van een Disaster Recovery-plan is stap één. Belangrijk is het om dit plan vervolgens regelmatig te (laten) beoordelen en aan te passen. De markt verandert, alsook de veiligheidsregels en –eisen. Voldoen uw plannen nog als een calamiteit zich voordoet?

Veel bedrijven hebben een calamiteitenplan opgesteld, om bedrijfscontinuïteit te kunnen garanderen. Maar hoe goed is het bedrijf daardoor daadwerkelijk bestand tegen een superstorm of een dagenlange stroomuitval? Het is niet eenvoudig om dit soort situaties voldoende en volledig te testen. Toch denken veel bedrijven wel alles uitgedacht te hebben, waardoor ze er zeker van zijn dat hun calamiteitenplan voldoende is. IBM definieert dit als ‘risicovolle aannames’.

ZEVEN RISICOVOLLE AANNAMES OVER DISASTER RECOVERY

Volgens IBM zijn er zeven risicovolle aannames over Disaster Recovery en over het eigen Disaster Recovery-plan:

  1. “Wij zijn in staat onze business door te laten draaien gedurende een calamiteit, want wij hebben een ‘work from home’-strategie.”
  2. “Communicatie met medewerkers, klanten en toeleveranciers kan doorgaan, want wij hebben draadloze communicatie voor telefoon, e-mail en tekst.”
  3. “Wij kunnen een restore doen van onze kritische applicaties, want wij hebben een back-up van onze data.”
  4. “Wij kennen ons Disaster Recovery-plan voor onze IT, want we testen dit elk jaar.”
  5. “Wij kunnen doordraaien vanuit ons tweede datacenter.”
  6. “Onze Business Continuity-mogelijkheden werken, want we hebben succesvolle fail-overs (switches) gedurende een test.”
  7. “Wij kunnen snel operationeel zijn na een calamiteit, omdat we alles goed geregeld hebben voor onze medewerkers, communicatie, data en applicaties.”

Stuk voor stuk zijn dit geen onlogische aannames, maar de situaties moeten verder worden uitgezocht en beoordeeld. Ook de ‘work from home’-strategie kan falen, of de draadloze communicatiemiddelen werken om de een of andere reden niet. Er komt veel kijken bij Disaster Recovery en alleen met de juiste tests en een complete aanpak weet u zeker dat alles in goede handen is.

Bent u bang dat het Disaster Recovery-plan van uw bedrijf ook niet meer voldoende actueel is? Download het volledige IBM-rapport voor meer informatie!

 

Download whitepaper