IT-ontwikkelingen in 2018

IT in 2018Allereerst wil ik een ieder een bijzonder gezond, gelukkig en succesvol 2018 wensen!

31 december jongstleden keek ik – eigenlijk voor het eerst – naar een Oudejaarsconference, thuis. Alle jaren daarvoor waren we bij vrienden alwaar we drinkend, barbecueënd en kletsend het oude jaar gedag zeiden en het nieuwe jaar verwelkomden.

Afgelopen Oud en Nieuw was dus anders, met onze kinderen, hond, konijn en goudvissen waren en bleven we thuis. Als gezin zijn we gek op Italiaans eten, dus mijn vrouw had een overheerlijke pasta gemaakt voor deze speciale avond. Mijn dochter is nogal van de gezelschapsspellen; na het eten ontkwamen we er niet aan om een paar potjes te Rummikuppen. Rond een uur of tien was het toch echt tijd om op de bank te hangen. De kinderen pakten hun iPad, want zij hebben de aantrekkingskracht van het kijken naar Netflix-series gevonden, en mijn vrouw en ik keken naar de Oudejaarsconference van Guido Weijers. Het was een terugblik op belangrijke momenten van 2017, verpakt in een soms leuk jasje dat je flauwtjes deed glimlachen. Ben ik mijn humor kwijt, had ik te weinig prosecco gedronken of was het gewoon lauwtjes?

Van terugblik naar vooruitblik: belangrijke data in 2018

Afijn, een Oudejaarsconference is een traditionele terugblik op het jaar. Wat bij een nieuw jaar hoort, zijn voornemens en een vooruitblik. Ik heb een heeeeeeeeeeeeeele hoop goede voornemens: meer sporten, minder eten, meer genieten, nog meer eruit halen wat erin zit, niet van werkgever veranderen, etc. etc. Voor zover de voornemens. En ja, dan die vooruitblik…

In IT staat ons het nodige te wachten, met een aantal belangrijke data in het verschiet en met ontwikkelingen die eerder zijn ingezet én doorgaan in 2018. Als ik denk aan een belangrijke datum, dan is dat 30 april 2018. 30 april? Was dat vroeger niet Koninginnedag? Jazeker, maar dit jaar is het de dag dat IBM het support terugtrekt van OS400 V7R1 en vanaf dan komen alleen V7R2 en V7R3 nog voor support in aanmerking (inclusief downloads ptf’s, etc.).

Niet veel later, vanaf 25 mei 2018, wordt de General Data Protection Regulation (GDPR) gehandhaafd. in Nederland wordt de GDPR ook wel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) genoemd. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en andere individuele Europese richtlijnen zijn vanaf die dag niet meer geldig en er is één privacywet voor de hele Europese Unie. De hamvraag is: ‘is uw onderneming en IT-omgeving al voorbereid op de nieuwe Europese wetgeving?’

Cloud

Gedurende het jaar 2018 zal er meer gebruik gemaakt gaan worden van de cloud. Werken via de cloud heeft nou eenmaal voordelen: het biedt veiligheid, continuïteit, kostenbesparing en schaalbaarheid. Ideaal om bijvoorbeeld een ontwikkel- of testomgeving in te deployen. Er zijn ook nadelen. Zo heb je altijd internetverbinding nodig en heb je een grote afhankelijkheid van je cloudprovider.

Klantervaring en monitoring van KPI’s

Ook is in 2018 de klantervaring erg belangrijk. Ieder bedrijf heeft processen en uiteindelijk is de klant als eindstation afhankelijk van het (blijven) functioneren van die processen. Er komt daarom steeds meer druk op om de bedrijfsprocessen real-time in de gaten houden, uiteraard 24×7, en mét controle van Kritische business-Proces Indicatoren (KPI’s). Deze KPI’s zijn zeer belangrijk, want bij afwijkende waarden kunnen serieuze problemen ontstaan en is een positieve klantervaring in het geding. Een goede real-time Business Process Monitoring-oplossing biedt proactieve en voorspellende monitoring en voorkomt dat eindgebruikers last van een probleem hebben of krijgen.

Tot zo ver mijn gedachtespinsels over het komende jaar. Wat zijn voor u de belangrijkste gebeurtenissen die u in 2018 verwacht? Ik vind het altijd leuk om samen met u van gedachten te wisselen over het nieuwe jaar en hoe u met uw bedrijf het beste op alle gebeurtenissen in kunt spelen! Ik ben bereikbaar via 088-2474300.