Joy for children

Joy for children 1, 2, 3Onlangs was ik gastspreker op een donateursbijeenkomst van Joy For Children in Leerdam. Het was een inspirerende avond. Wat een fantastische stichting is dat toch. Ze hebben de zorg op zich genomen van kansarme kinderen. Geen sinecure.Schetst mijn verbazing dat zelfs een stichting als Joy For Children doet aan de 1, 2, 3 waar mijn bedrijf PST Business Services zich dagelijks mee bezig houdt, namelijk continuïteit, monitoring en managed services.

Joy For Children helpt kansarme kinderen in wat wij doorgaans De Derde Wereld noemen. Nu is India een groot en machtig land, een kernmacht zelfs, maar dat ter zijde. Joy For Children startte in 2008 in India met het opnemen van kinderen die zorgbehoevend zijn. Inmiddels zijn er 6 zorgcentra geopend en worden zo’n 450 kinderen dagelijks voorzien van aandacht, kleding, voeding, onderwijs en medische verzorging. De zorg- en onderwijscentra beschikken inmiddels allemaal over goede sanitair- en watervoorzieningen. Dat is uitermate belangrijk als je bedenkt dat er open riolen zijn die door hevige regenval regelmatig overstromen, waardoor alle vuiligheid zich over straat verspreidt en zelfs in drinkwaterputten terecht komt.

Wie mij kent weet dat expeditie-klimmen mijn passie is. Beklimmingen in Europa, Afrika en Rusland hebben mij veel gebracht. Zoals? Nou, naast uiteraard prachtige plaatjes en filmmateriaal, is elke beklimming weer een project op zich. Nieuwe mensen, nieuwe culturen, een gezamenlijke missie met één doelstelling, maar vaak vele onderliggende persoonlijke doelstellingen, nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen, soms ontberingen, maar altijd prachtige indrukken.

Op een van mijn beklimmingen, in Afrika, was Dick de Vos meegegaan. Dick is de oprichter van Joy For Children. Met Dick en nog 2 mannen hebben wij de Kilimanjaro beklommen. Het maakt niet uit dat sommigen zeggen dat het een piece of cake is en je “gewoon” omhoog kunt wandelen. Wandelen op 3, 4, 5 en bijna 6 duizend meter is toch echt iets anders dan over de Veluwe, daar maken we geen woorden aan vuil.

Dus ook op deze tocht paste ik mijn ervaringen van andere tochten toe én die 1, 2, 3 van mijn dagelijks werk bij PST Business Services.

Ik zorg altijd voor 1) de continuïteit van de belangrijkste zaken. Die worden gewoon dubbel uitgevoerd. Gaat er iets stuk, dan is er een reserve. En 2) we monitoren elkaar voortdurend. Is er iemand hoogteziek, slijt het materiaal niet te snel, is er voldoende eten en water, drinkt iedereen wel goed, et cetera. En 3) welke managed service of dienstverlening kopen we in, zoals een goede gids met een professionele organisatie achter zich, die ons kan helpen als we in nood zijn of ons desnoods kan repatriëren. Sommige zaken moet je nou eenmaal aan anderen overlaten.

Tijdens de tocht vertelde Dick over zijn stichting, Joy For Children. Ik was meteen gegrepen door zijn passie en doorzettingsvermogen. Maar ik begreep al snel dat Dick ook zijn 1, 2, 3-tjes op orde heeft. De 1) continuïteit wordt gewaarborgd door lokaal goede mensen op de juiste plek te hebben en meerdere centra’s te openen die ook in een deel van hun kosten kunnen voorzien. Het 2) monitoren van alle kinderen gebeurt dagelijks en zeer serieus. Eet het kind goed, hoe gaat het op school, is de gezondheid en conditie in orde, zijn medicijnen nodig, en nog veel meer. En 3) sommige zaken dien je nou eenmaal goed in te kopen, zoals de dienstverlening van periodieke medische check-ups van de kinderen of scholing.

De 1, 2, 3 van mijn dagelijkse werk die ik ook tijdens mijn expeditie-klimmen toepas blijkt steeds weer door allerlei mensen, bedrijven en dus ook stichtingen te worden toegepast. Logisch natuurlijk, zonder die 1 of de 2 of de 3 valt een belangrijke pijler weg en wordt het voortbestaan bedreigd of de slagingskans een stuk kleiner. En daar is helemaal niemand bij gebaat. Raar eigenlijk, dat ik verbaasd was terwijl het o zo logisch is.

Oh ja, mijn lezing ging natuurlijk over het expeditie-klimmen. Ik help al jaren het dochtertje van een van de Tanzaniaanse begeleiders van ons Kilimanjaro team. Zo kan zij nu naar school en daar geniet ze zichtbaar van. En sinds ik Dick ken ben ik donateur van Joy For Children. Dat is dus de link die ik met Dick heb en waarom ik als gastspreker ben gevraagd. Dat we ook een 1, 2, 3 link hebben, is weer mooi meegenomen. Trouwens, bent u al donateur van Joy For Children?

Arnaud H. de Wilde
Directeur