Keuze voor hardware- of softwarereplicatie

Er wordt veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van hardwarematige of softwarematige High Availability of replicatie (softwarematige replicatie wordt ook wel ‘logische replicatie’ genoemd). Feit is dat beide vormen, hardware- én softwarereplicatie, worden bestuurd door software. Voor beide is dan ook een licentie vereist. Soms is de licentie onderdeel van een optiepakket dat wordt meegeleverd bij bepaalde type storage-boxen, zoals de IBM Storwize V7000.

Het grote ‘zichtbare’ verschil zit hem in de vorm. Hardwarereplicatie wordt geheel bestuurd vanaf de storage-omgeving. Logische replicatie wordt bestuurd vanaf de serveromgeving. De ene is niet per se slechter of beter dan de andere, het is gewoon anders. En dus zal je goed moeten afwegen wat precies het beoogde doel is.

Voorbeeld

Een softwarereplicatie is altijd als beheerder aan te vragen op de back-upserver. Hierop kan dan een controle worden uitgevoerd om functioneel na te gaan of alles werkt. Ook kunnen alle rapportages vanaf deze server of de back-up worden gedraaid. Bij hardwarereplicatie zal je een en ander moeten inrichten om na te gaan of alles er is en of het functioneel werkt. Sommigen zeggen dat je er niet over hoeft na te denken, want de ‘bit-replicatie’ zorgt ervoor dat alles naar de back-upstorage wordt gerepliceerd. Dat klopt, maar niet nadenken is natuurlijk nooit goed. De back-upserver waaraan de back-upstorage is gekoppeld staat uit. Controle is dus niet zomaar mogelijk, en dat geldt ook voor het draaien van rapportages, het maken van een back-up of het uitvoeren van een functionele test.

Andersom hoef je bij hardwarereplicatie niet na te denken wat je eventueel zou willen uitsluiten, want alles gaat mee. Dat is makkelijk, maar betekent ook dat je na de switch nog van alles moet regelen. Denk aan meegerepliceerde autorisatiesleutels die alleen werken op een ander serienummer, of misschien systeemwaarden die anders moeten worden ingericht, et cetera. Het is dus geen ‘set en forget’. Bij softwarereplicatie kan het back-upsysteem met een andere operating system-versie zijn ingericht, terwijl de replicatie dus gewoon werkt. Dat kan handig zijn voor het testen van wijzigingen.

Kortom, hardwarereplicatie is simpelweg ánders dan softwarereplicatie; niet per se beter of slechter.

Wilt u in alle rust eens praten over de mogelijkheden voor uw situatie? E-mail of bel ons dan snel. Wij maken graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met u en helpen u met het maken van de juiste keuze, die aansluit op uw situatie.

Wanneer is hardwarereplicatie een goede keuze?

hardwarematige replicatieAls het opzetten van een DR-omgeving in eerste instantie uw motivatie is om iets dubbel uit te voeren, dan is hardwarereplicatie (of storage-replicatie) misschien iets voor u. Ook is hardwarereplicatie de juiste richting als het niet per se zo hoeft te zijn dat er op die DR-omgeving moet kunnen worden gewerkt of getest. En als u het niet erg vindt om na de switch de server te moeten starten en wellicht enkele acties uit te voeren.

Switchen gebeurt tegenwoordig via de ‘one touch switch button’. U kunt switchen met één muisklik.

Wanneer is softwarereplicatie een goede keuze?

softwarematige replicatieLogische of softwarereplicatie biedt PST op het OS/400-platform van IBM (Power series, iSeries, AS/400), Windows, AIX en Linux. Het is mogelijk om te repliceren van A naar B, maar ook van A naar B1, B2, B3, … Of om door te repliceren van A naar B naar C. Ook cross-replicatie is mogelijk: A repliceert dan naar B, maar B ook naar A. Voor elke situatie is dus een softwareconfiguratie te maken.

Switchen gebeurt tegenwoordig via de ‘one touch switch button’. U kunt switchen met één muisklik. Het is zelfs mogelijk om te switchen via een SMS. Ook in een HA-omgeving wordt de back-up doorgaans genomen op de back-upomgeving.

Hardwarereplicatie of softwarereplicatie bij PST

Zowel bij Disaster Recovery (DR) als bij High Availability (HA) wordt veelal de keuze gemaakt om de back-up-omgeving in een van PST’s datacenters te plaatsen. U kunt uw eigen server in ons datacenter plaatsen (wij noemen dat housing), maar u kunt er ook voor kiezen om een server inclusief het technisch beheer daarvan te huren (hosting). En uiteraard kunt u DR als een dienst afnemen en bieden wij hulp bij migratietrajecten.

Klik hier voor meer informatie over PST-diensten HA, DR, beheer, migratie, housing en hosting.