Keuze voor High Availability of Disaster Recovery

Er is wel degelijk een verschil tussen High Availability (HA) en Disaster Recovery (DR). De keuze moet niet lichtzinnig worden opgevat, hoewel een HA- of DR-omgeving in principe al binnen enkele dagen kan worden gerealiseerd.

De keuze tussen High Availability en Disaster Recovery start met de vraag of u alleen switcht in geval van een calamiteit, waarbij u dus niet verder kunt werken op uw productiesysteem, of ook voor andere doeleinden, zoals het testen van applicaties, updates, controle van data, et cetera. In beide gevallen is er sprake van een back-up-omgeving die real time gelijk wordt gehouden via een replicatieproces. Het uitgangspunt is echter anders en daardoor ook de voordelen.

Wanneer is Disaster Recovery een goede keuze?

disaster recoveryDe keuze tussen HA en DR start dus met de vraag of u alleen switcht in geval van een calamiteit, waarbij u niet verder kunt werken op uw productiesysteem. Als u die vraag met ja beantwoordt, dan is een DR-omgeving een goede optie. Letterlijk betekent Disaster Recovery het herstellen van of na een ramp. U gaat ervan uit dat een ramp kan gebeuren, waarna de productieomgeving er niet meer is of niet meer bruikbaar is.

In een DR-omgeving kunt u in geval van een calamiteit switchen naar de veilige back-up-omgeving die gelijk is aan uw productieomgeving. Switchen betekent in dit geval het aanloggen op uw back-up-omgeving; deze omgeving is dan de productieomgeving geworden. De nieuwe productieomgeving repliceert géén gegevens terug naar de oude productieomgeving. Als u terug wilt naar de oude productieomgeving, dan zult u die dus opnieuw moeten opbouwen of op zijn minst moeten bijwerken met dat wat in de tussentijd is gewijzigd.

De keuze voor een DR-omgeving wordt ook wel gemaakt voor het creëren van een veilige ‘off site’-omgeving die louter klaar staat in geval van calamiteit en waar de dagelijkse back-up wordt gemaakt. De DR-omgeving is tenslotte een real-time (!) kopie van de productieomgeving en dus is het maken een back-up hiervan een logische keuze. Hiermee is de back-up ook meteen opgeborgen in een veilige secundaire locatie (vaak in een datacenter).

Wanneer is High Availability een goede keuze?

high availabilityBij de keuze voor High Availability gaat u ervan uit dat de back-up-omgeving voor meer wordt gebruikt dan alleen een uitwijk na een ramp. In geval van HA kunt u namelijk heen en weer switchen wanneer u wilt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om iets te testen, zoals een aanpassing aan een applicatie, een controle van data of zelfs een update op het operating systeem. Als u switcht, dan kunt u direct werken op uw back-up-omgeving. In feite vindt een ‘role swap’ plaats; de rollen worden omgedraaid. De back-up-omgeving neemt de rol aan van de productieomgeving en uw productieomgeving wordt de back-up. Uw HA-omgeving blijft intact en als u terug switcht, dan zorgt de switch-procedure ervoor dat de hele situatie zich herstelt.

Switchen gebeurt tegenwoordig via de ‘one toch switch button’. U kunt switchen met één muisklik. Het is zelfs mogelijk om te switchen middels een SMS. Net als bij DR, wordt in een HA-omgeving de back-up doorgaans genomen op de back-up-omgeving.

Disaster Recovery en High Availability bij PST

Zowel bij DR als bij HA wordt vaak de keuze gemaakt om de back-up-omgeving in een van PST’s datacenters te plaatsen. U kunt uw eigen server in ons datacenter plaatsen (wij noemen dat housing), maar u kunt er ook voor kiezen om een server inclusief het technisch beheer daarvan te huren (hosting). En uiteraard kunt u DR als een dienst afnemen en bieden wij hulp bij migratietrajecten. Klik hier voor meer informatie over deze DR- en HA-diensten.