Van pizzabakkers tot sport­schoen­makers; elk bedrijf wordt een IT-bedrijf!

IT-bedrijf, software drijft bedrijfsvoering, infrastructure monitoring, CA World, CA UIMWaarschijnlijk denk je dat Domino’s Pizza een pizzabakkend bedrijf is. Niet raar, want dat doet ze, maar eigenlijk is Domino’s al jaren een IT-bedrijf. Vrijwel elke ontwikkeling die Domino’s doormaakt zit aan de IT-kant, zoals het vanuit huis bestellen van een pizza. Met als gevolg dat de omzet in een aantal jaar vervijftigvoudigd is. Vervijftigvoudigd! Had ik in 2008 maar aandelen gekocht… Het veranderen van producerend bedrijf naar IT-bedrijf is een van de eye-openers die ik had tijdens CA World; een groot event van CA Technologies dat jaarlijks plaatsvindt in Las Vegas.

Als techneut ging ik naar CA World voor een kennisupdate van het CA-portfolio, de hands-on labs om de nieuwste UIM-release te testen en om certificeringen te behalen. Maar juist de keynote van de directeur – een echte visionair – en praktijkverhalen zijn me bijgebleven.

De focus van bedrijven verandert. Software drijft tegenwoordig de omzet en de bedrijfsvoering. Als je minder kosten wilt maken en/of meer afzet wilt realiseren, moet je daaraan meedoen. Ziet een investeerder dat bedrijf 1 wel en bedrijf 2 niet ‘slimme software’ inzet voor hun productie, dan twijfelt hij geen seconde op welk bedrijf hij geld inzet. Zo zie ik het gebeuren dat pizza’s binnenkort bezorgd worden door een drone of autonoom rijdende auto. Stel dat Domino’s hier wél mee bezig is en een andere pizzabakker niet? Dan investeer je in Domino’s.

Voorbeelden onverwachte IT-bedrijven

Naast Domino’s kwamen meer voorbeelden voorbij van ‘IT-bedrijven’. Een telefoonproducerend bedrijf werd bijvoorbeeld pas succesvol toen al het fabricagepersoneel weg was en er alleen personeel was om robots aan te sturen. De robot maakt nu de telefoon. En die telefoon komt er óf goed, óf slecht uit. Sterker nog: alle telefoons komen er óf goed, óf slecht uit. Een robot meldt zich niet ziek, maar heeft wel onderhoud nodig. Deze verschuiving verandert de manier van bedrijfsvoering op de hele linie. Een ander voorbeeld is Under Armour, bekend van sportkleding en -schoenen. Under Armour gebruikt een 3D-printer voor het maken van een schoenzool. Met andere fabricageprocessen kregen ze nooit de juiste stijfheid voor elkaar. Under Armour is zodoende ook een IT-bedrijf geworden.

Agile

Er vindt dus een verschuiving plaats. Dat werd tijdens CA World keihard duidelijk met cijfers. Ook een IT-oplossing moet aansluiten op de innovaties van het bedrijf. De beste keuze van vandaag moet bijblijven bij de ontwikkelingen die de business de komende jaren meemaakt. ‘Agile’ is het keyword. Alles moet agile zijn om snel in te kunnen spelen op veranderingen. Monitoring, bijvoorbeeld, moet snel ingericht zijn door bepaalde standaardisatie. Dashboards moeten standaard de juiste informatie bevatten, want voor maatwerk is geen tijd. Door de monitoring-oplossing vervolgens regelmatig te evalueren, kunt u snel ingrijpen als de tool niet meer volstaat of als een instelling anders moet.

Infrastruc­ture Monitoring koppelen aan de cloud

Ter illustratie: niet elk bedrijf heeft nog een IT-hok met een server, ergens in de kelder. We gaan naar de cloud. De cloud – welke vorm dan ook – maakt het opschalen van rekenkracht makkelijker, maar het IT-landschap wordt minder simpel. Een monitoring-tool moet kunnen aangeven of een probleem door de server komt of door een applicatie. Is een server gestopt? Dan ligt het probleem bij de leverancier. Is een applicatie gestopt? Dan klop je bij de applicatiebeheerder aan. Als u met Infrastructure Monitoring geen contact kunt leggen met de cloudomgeving, kunt u niet aantonen waar het probleem ligt.

Maar ook: stel, door datagroei wordt er maandelijks storagecapaciteit bijgeschoven. Als hier niet goed naar gekeken wordt, kan het maar zo dat dit altijd om Tier 1-storage gaat. Daar betaal je flink voor. Als performance voor bepaalde applicaties en data niet belangrijk is, dan kan het toch ook op langzamere opslagmedia? CA Unified Infrastrucure Monitoring (CA UIM) kan intappen op belangrijke machines en bijvoorbeeld de Amazon- en Azure-cloud, en kan die alarmen afgeven waarop u uw acties kunt baseren.

Over CA World

Het was voor mij de eerste keer dat ik naar CA World ging en ik hoopte terug te komen met meer kennis van CA UIM en een drietal certificeringen. Dat is absoluut gelukt – de eerste twee diploma’s hangen al aan de muur – en ik kijk daarom zeer positief terug op het event. In Las Vegas heb ik enkele sessies gevolgd met Simac, een klant van PST. Samen hebben we de nieuwste productreleases bekeken en getest in hands-on labs, waar we veel aan hebben gehad.