Training, kennis en kunde volgens het 1-2-3-systeem

training, kennis en kundeAls je ‘kunde’ opzoekt, dan zie je allerlei mooie omschrijvingen voorbijkomen, zoals bekwaamheid, vakmanschap, vaardigheid, ervaring, enzovoorts. In mijn optiek is kunde een combinatie van kennis en ervaring. Kennis doe je op door het volgen van trainingen. Kunde krijg je door de opgedane kennis toe te passen en praktijkervaring op te doen.

Bij PST Business Services pas ik een 1-2-3-systeem toe voor training, kennis en kunde. Onze Support en Beheer-consultants moeten natuurlijk te allen tijde hun werk goed kunnen uitvoeren om onze klanten van dienst te zijn. Een 7×24-dienstverlening vergt parate kennis, maar voor de juiste oplossing is kennis alleen niet altijd voldoende.

1

Wij starten simpelweg met het zoeken naar de juiste training. Wat vinden wij belangrijk voor onze klanten? Waar moeten wij als dienstverlener aan voldoen? Zijn er verplichtingen? En tot slot, zijn er zaken die in de toekomst belangrijk worden? Voor elke training kijken we wie de juiste persoon is om de training te volgen. Soms maken we een combinatie van collega’s en volgen we een training gezamenlijk.

Onze leveranciers bieden veel trainingsmogelijkheden aan. Soms is dat in Nederland bij IBM, Microsoft en Azlan, maar ook regelmatig in Engeland bij CA Technologies en Vision Solutions (Syncsort), of in het zonnige Barcelona bij Tango/04 Computing Group.

CertifiedWij zijn uiteraard gecertificeerd voor het implementeren van al onze producten, alsook voor het adviseren omtrent alle geboden oplossingen ten behoeve van het continue karakter van bedrijfsprocessen, applicaties en IT-infrastructuur. Onze trainingen hebben daardoor ook een continu karakter: continu én jaar in jaar uit. Zie voor een actueel overzicht, ons nieuwsitem ‘Certificatenoverzicht van onze consultants’.

2

Kennis is macht, maar kennis delen is kracht. Vanuit deze optiek hebben wij een goed systeem voor het beheersen, verbinden, delen en verbeteren van de gehele informatiehuishouding van onze organisatie. Hiervoor gebruiken wij Rules van Mavim. Voor goed beheer en een perfecte 7×24-dienstverlening richten wij monitoring in. Elke escalatie is voorzien van informatie voor de mogelijke oplossing, afspraken met de desbetreffende klant en al dan niet uit te voeren handelingen. Met de opgedane ervaringen wordt het kennissysteem bijgewerkt.

certificaten - mavim rules
Mavim Rules

3

certificaten - teamKunde is in mijn optiek de combinatie van kennis en ervaring, schreef ik al. Het duurt dus even voordat iemand kundig is. Onze Consultants werken nauw samen in kleine teams. Samen met ons monitoring-team kijk ik bijvoorbeeld goed wie welke inrichting bij welk project en voor welke klant het beste kan doen. Aan die persoon koppelen we dan vaak een of twee andere teamleden die meelopen, hun kennis bijschaven en zo steeds kundiger worden.

SIMPELHEID IS TROEF

Mijn 1-2-3-systeem voor training, kennis en kunde is dus heel simpel. Maar simpelheid is troef, niet alles hoeft tenslotte een exacte wetenschap te zijn en dienstverlening in de ICT is dat al helemaal niet. Ik ben een groot voorstander van eenvoudige structuren en pragmatische werkwijzen. Misschien is het makkelijker om te denken aan de populaire afkorting KISS: Keep It Simple Stupid. Hoewel ik voor die laatste S de voorkeur geef aan &Short.