Unplanned down-time; oorzaak en gevolg

Disaster recoveryDoor calamiteiten, zoals de stroomstoring van 27 maart 2015, kunnen bedrijven last hebben gehad of last krijgen van down-time. Dit komt bijvoorbeeld door falende hardware of software, maar kan ook ontstaan door menselijke fouten. Down-time heeft grote financiële consequenties. Orders komen niet binnen, ze kunnen niet worden verwerkt en leveringen kunnen niet plaatsvinden. Kortom: ontevreden klanten. Medewerkers moeten overwerken om achterstand (dataverlies) in te halen. Weet u al wat voor uw business de Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO) is?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van unplanned down-time?Downtime oorzaken

Er zijn diverse oorzaken voor down-time. In 40 procent van de gevallen komt het door falende applicaties. Dat de hardware faalt of het Operating System, of dat down-time het gevolg is van omgevingsfactoren betreft gezamenlijk 20 procent van de gevallen. Het probleem zit grotendeels bij de uitvoerenden. In 40 procent van de gevallen maken de operators fouten, met down-time tot gevolg. Dit zal uiteraard niet bewust gebeuren, maar is lastig om te voorkomen.

Wat zijn de financiële consequenties van unplanned down-time?

Bij down-time heeft u geen toegang tot uw bedrijfsnetwerk. U kunt niet bij uw bedrijfsdata en uw systemen die nodig zijn om uw werk uit te voeren. En dat geldt voor alle medewerkers binnen uw bedrijf. Hoewel iedereen wel op kantoor is en dus loon verwacht, is er geen productiviteit. Afhankelijk van het aantal medewerkers en het aantal uren dat de down-time voortduurt, kan dit bedrag aardig oplopen.

Behalve aan manuren (en het betalen voor overwerk, als zij het werk ’s avonds of in het weekend moeten inhalen), maakt u met down-time van uw financiële systeem ook direct verlies. Facturen kunnen bijvoorbeeld niet verstuurd worden. Helemaal als u internationaal opereert en de valutakoers goed in de gaten houdt, kan dit grote gevolgen hebben. En duurt het te lang voordat u weer up-and-running bent, dan kan het zijn dat uw klanten op zoek gaan naar andere oplossingen. Misschien gaan ze wel naar de concurrent? Ook leveranciers en banken kunnen het vertrouwen in uw bedrijf verliezen bij down-time.

downtime gevolgen

Weer snel aan het werk met Disaster Recovery

Met Disaster Recovery-oplossingen kunt u de down-time niet voorkomen, maar wel snel weer up-and-running zijn. Hoe korter de down-time, hoe minder gevolgen het heeft voor uw business. Stelt u zichzelf eens onderstaande vragen:

  1. Binnen hoeveel tijd dienen uw applicaties weer volledig operationeel te zijn? (Recovery Time Objective)
  2. Hoeveel dataverlies is acceptabel voor uw organisatie? (Recovery Point Objective)

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kan een DR-oplossing worden gekozen en geïmplementeerd.

Dit en meer vragen die leven in de business en meer informatie over Disaster Recovery komen aan de orde in het rapport van Vision Solutions. Wilt u direct uw RTO en RPO kunnen bespreken, dan kijken we bij PST natuurlijk graag met u mee!

Klik hieronder voor het complete rapport “Hoe garandeer je IT en business-continuïteit?” van Vision Solutions.

Download rapport