Zonder risico’s updaten naar nieuwe OS-versies van IBM i

operating system updaten, goed plan, PST business services, OS-versie, OS-updateEen update van het Operating System is zo nu en dan een must. Op verouderde OS-versies wordt namelijk vanaf een bepaald moment geen support meer geleverd. Zo is voor een IBM Power 7-productiesysteem het gebruik van OS-versie 6.1 niet altijd meer verantwoord. Echter, een update van het OS kan leiden tot vervelende situaties, zoals ongeplande downtime, als dit niet op een gedegen manier wordt uitgedacht en uitgevoerd.

Eerst even wat release-informatie, om een beeld te schetsen van de life cycles. Voor IBM Power i-systemen is de laatste OS-versie 7.3 al een tijdje op de markt (15 april 2016). Voorgangers 7.1 en 7.2 zijn respectievelijk in 2010 en 2014 beschikbaar gesteld voor het grote publiek. De support op versie 6.1 is gestopt per 30 september 2015, na een levenscyclus van 7,5 jaar.

Updates uitstellen vanwege risico’s

Een update van het OS is soms echt een must, omdat elke versie uiteindelijk een end of support meemaakt. Toch zijn er veel bedrijven die de update zo lang mogelijk uitstellen. Soms is dat terecht: maakt uw bedrijf gebruik van maatwerk-applicaties, waarvan eindelijk alle bugs zijn opgelost? Dan is het slim om er nog maar even van af te blijven.

Andere bedrijven stellen een OS-update uit omdat ze slechte ervaringen hebben met dit soort migraties. De hele productie-omgeving is afhankelijk van het Operating System, dus ongeplande downtime is zeer ongewenst. En als je dat één keer hebt meegemaakt, is het slim om bij PST aan te kloppen voor advies, zodra de volgende update onontkoombaar wordt. Bij een goede aanpak, is een update namelijk zonder onnodige downtime uit te voeren.

Goed nadenken over update

Stel, u maakt gebruik van een IBM Power 7-productiesysteem en enkele test- en ontwikkelpartities. Op de systemen draait een unsupported IBM i OS-versie (6.1) en een overstap naar een recentere IBM i OS wordt een must. Om geen risico te lopen op ongeplande downtime en om de nieuwe OS-versie uitgebreid te kunnen testen in combinatie met bestaande applicaties, stellen wij samen met de klant een uitgebreid stappenplan op. Hierbij houden we er bijvoorbeeld rekening mee dat er altijd een roll-back mogelijk is.

Om de test zo veel mogelijk op de werkelijke OS-update te laten lijken, kunnen we – indien de resources beschikbaar zijn – een 100% kloon-LPAR van het bestaande productiesysteem creëren. De restore en OS-upgrade worden vervolgens op de kloon toegepast, waarna de klant de applicaties en het Operating System kan testen in een van de buitenwereld afgesloten omgeving. Afhankelijk van de tests, moeten er bijvoorbeeld wat patches gedaan worden op applicaties. Vervolgens is het mogelijk om de stappen die gedaan zijn voor de test, in één weekend te reproduceren voor het echte productiesysteem. Zonder onnodige, extra downtime, staat de productieserver dan in hetzelfde weekend nog live.

Updaten hoeft niet risicovol te zijn!

Uitstellen van updates is niet nodig, als er goed wordt nagedacht over de overgang naar de nieuwe OS-versie. Zo is uw IBM Power-omgeving altijd up-to-date, en verzekerd van support!