IBM-support Power i V7R1 komt te vervallen

Upgrade naar IBM i V7R2 of V7R3

end-of-life, IBM i, V7R1, V7R2, V7R3, upgrade, OS-versieVanaf 30 april 2018 kunt u voor het IBM i Operating System Versie 7 Release 1 geen gebruik meer maken van IBM-softwaresupport. Er worden dan ook geen nieuwe patches/fixes voor het OS uitgebracht en eventuele nieuwe lekken kunnen niet meer worden gedicht. PST Business Services raadt het gebruik van V7R1 na 30 april daarom af en adviseert een upgrade naar V7R2 of V7R3.

Het gebruikmaken van een non-supported OS kan vervelende consequenties hebben voor uw business. Want wat gebeurt er als uw data, applicaties of zelfs processen voor langere tijd niet beschikbaar zijn?

Dat er kwetsbaarheden kunnen zijn, bleek op woensdag 3 januari 2018 nog. Er werden kwetsbaarheden (Meltdown en Spectre) ontdekt in onder andere de IBM Power-processoren. Deze vulnerabilities kunnen ertoe leiden dat gebruikers/partijen die al toegang hadden tot het systeem bij gevoelige data kunnen (bron: IBM PSIRT Blog). Voor de IBM i OS-versies en -releases die momenteel gesupport worden (7.1, 7.2 en 7.3) heeft IBM PTF’s uitgebracht inzake deze Spectre- en Meltdown-vulnerabilities. U vindt deze PTF’s hier.

Upgrade voor 30 april

De versies die door IBM ondersteund blijven vanaf 1 mei 2018 zijn V7R2 en V7R3. Wij adviseren om voor 30 april uw OS-versie naar dat niveau te brengen. PST Business Services kan deze upgrade voor u verzorgen vanaf € 800,-*. Er zijn een aantal stappen die ondernomen moeten worden om op V7R2/V7R3 uit te komen. Stappen die u zelf kunt doen, door ons kunt laten doen of een combinatie van beide. Bij iedere upgrade zal uw Power i-omgeving gecontroleerd moeten worden. Niet alleen de hardware, maar ook welke impact een verandering van uw operating system heeft op uw applicaties. Daarna moeten de PTF’s bijgewerkt worden naar het hoogste niveau, zal er een SAVSYS gemaakt moeten worden, is een update van de release benodigd, zullen de meest recente cumulatieve en group-PTF’s worden aangebracht en als laatste zal er nog een SAVSYS gemaakt moeten worden.

* Onze vanaf-prijs is gebaseerd op een combinatie van beide; zowel wij als u zullen stappen doorlopen om de upgrade te verzorgen.

We vernemen graag van u als u nog op V7R1 (of V6R1) draait, dan helpen we u graag naar een OS-versie waarop u ook vanaf 1 mei 2018 support kunt verwachten.