Euroccp werkt efficiënter dankzij monitoringtool en PST

euroccp, monitoringstoolEen belangrijke schakel in de Europese aandelenhandel wordt gevormd door het succesvolle clearinghuis European Central Counterparty N.V., kortweg EUROCCP. Gericht op grensoverschrijdende financiële transacties biedt het bedrijf naast het gebruik van robuuste systemen voor risicobeheer een betrouwbare service tegen transparante en voorspelbare prijzen. Bij een dergelijke bedrijfsaard moet de organisatie volledig kunnen vertrouwen op een betrouwbare infrastructuur. Op zoek naar een monitoringstool om efficiënter te kunnen werken, kwam EUROCCP, toen nog bekend onder de naam EMCF, uit bij het door PST Business Services aangeboden VISUAL Message Center (VMC) van Tango/04.

Clearinghuizen spelen, gevoed door de wens om mogelijke toekomstige financiële ontsporingen in de hand te houden, in de wereldwijde aandelenhandel tussen concurrerende financiële markten een steeds belangrijker rol. De afwikkeling van een effectentransactie – in jargon clearing en settlement genoemd – vormt een belangrijk onderdeel van de kosten die bij een grensoverschrijdende financiële transactie in Europa komen kijken. Een clearinghuis (central counterparty, ofwel CCP) zoals EUROCCP zorgt voor de administratie van transacties, houdt margeverplichtingen bij, honoreert de verplichtingen van zowel de kopers als verkopers en stelt zich garant voor de afwikkeling van hun transacties. In Europa zijn er meer dan twintig handelplatformen actief en rond de tien CCP’s die transacties afwikkelen. EUROCCP is de grootste afwikkelaar van aandelentransacties op Europese beurzen en één van de twee grootste centrale tegenpartijen binnen Europa. Het bedrijf treedt op als centrale tegenpartij op achttien Europese markten waaronder zes MTF’s (multilaterale handelsfaciliteiten ) en gereguleerde beurzen. Vandaag de dag levert EUROCCP diensten aan meer dan zestig Europese financiële dienstverleners met een breed productaanbod.

Infrastructuur

EUROCCP werd in 2007 opgericht onder de naam European Multilateral Clearing Facility NV (EMCF), als aparte juridische entiteit van Fortis Bank (nu ABN AMRO). Het bedrijf nam een hoge vlucht en werd in 2009 zelfs het officiële clearinghuis voor Zweden, Finland en Denemarken. Iets wat de Nederlandse financiële autoriteiten – de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank – niet ontging. Op aanraden van beide partijen werd besloten dat EUROCCP zowel organisatorisch als technisch volledig onafhankelijk zou gaan werken. In 2010 was het dan zover en stond EUROCCP op eigen benen. “Dit betekende dat we een geheel eigen IT-infrastructuur moesten opbouwen”, zegt Albert-Jan Huizing, EUROCCP’s CIO en verantwoordelijk voor Business Development en IT. “We kozen voor IBM AIX, Linux en IBM i als basis. We wilden kunnen vertrouwen op een krachtige ICT-infrastructuur. En dat is gelukt. Alleen zochten we hierna naar een tool om al onze handelingen binnen onze infrastructuur te kunnen monitoren. We hebben aanbiedingen vergeleken en kwamen uiteindelijk uit bij PST Business Services dat ons attendeerde op VISUAL Message Center van Tango/04.”

Breed inzetbaar

VISUAL Message Center (VMC) is de bedrijfsbrede monitoring- en message-managementoplossing voor het verzamelen, beheren en afhandelen van gebeurtenissen op alle denkbare databases, platformen en netwerkcomponenten. Daarnaast biedt VMC uitgebreide (security-) rapportagemogelijkheden. Tot slot maakt de betaalbaarheid deze oplossing uiterst toegankelijk voor kleine en middelgrote organisaties. Grootste pluspunt is echter volgens Erik Nieuwenhuizen, ICT Manager EUROCCP, de bedrijfsbrede inzetbaarheid van de monitoringstool. “Het is een heel breed toepasbaar, prachtig product.” Ook Huizing is erg content met de door PST Business Services aangedragen oplossing. “We vonden een paar zaken heel belangrijk in het selectieproces: de functionaliteit van de betreffende monitoringtool, de prijs, de lokale ondersteuning, het vertrouwen in deze lokale ondersteuning en de snelheid waarmee de tool ingezet kon worden. We werden aangenaam verrast door de hoge mate van kennis over onze business bij Tango/04 en het product VMC. Een Italiaanse concurrent van ons was door hen voorzien van een dergelijke tool die precies aansloot bij hun werkzaamheden. Dat was overtuigend genoeg voor ons.”

Veelzijdigheid

VMC kan vrijwel alle automatiseringscomponenten in een bedrijf monitoren: van PC’s en PDA’s tot servers en besturingssystemen. De brede inzetbaarheid van VMC bleek ook bij EUROCCP goed van pas te komen. Het bedrijf vertrouwt op een krachtige ICT-infrastructuur die onder andere wordt weergegeven op een aantal aan de muur opgehangen schermen. Op deze schermen wordt 24/7 de volledige infrastructuur bijgehouden. Hieraan zijn ook de alerts die met name in de avond- en nachturen via e-mail en sms worden doorgegeven gekoppeld. Gaat er om welke redenen dan ook iets binnen de infrastructuur niet naar behoren, dan wordt op het scherm dat deel roodgekleurd en volgt er een geluidssignaal. “Feitelijk monitort VMC onze op IBM i geënte clearingsoftware, onze risksoftware op IBM AIX en onze communicatiesoftware met nationale aandelenregisters en centrale banken via het Swiftnetwerk”, zegt Huizing. “We zijn begonnen met de infrastructuur en daarna de monitoring van ons applicatielandschap. Uiteindelijk kunnen we nu ook de kant van businessmonitoring op. Voor de toekomst zijn we ook aan het kijken hoe we bij deze laatste nog verder kunnen uitbreiden om efficiënter te werken en operations verder te verbeteren. En dan is PST Business Services degene bij wie we aankloppen.”

Samenwerking

PST Business Services is specialist in bedrijfscontinuïteit. Het bedrijf verzorgt business- en IT-oplossingen voor een breed spectrum aan opdrachtgevers gericht op zowel de zakelijke als de non-profitmarkt.PST Business Services is van mening dat zakendoen in de IT een stuk eenvoudiger en transparanter kan. Geen ingewikkeld gedoe, maar juist aandacht voor de wensen van de klant, samen een proces ingaan om tot de juiste oplossing te komen. Dit geldt ook voor EUROCCP dat de samenwerking met PST Business Services als ‘zeer goed’ betiteld. Nieuwenhuizen omschrijft het zelfs als een ‘hechte’ relatie. “Ik vind het een prettige en goede samenwerking. Ik heb ook echt het idee dat PST Business Services ons en onze business begrijpt en kent. Dat geeft een verzekerd gevoel. Als je aan zo’n avontuur begint dan wil je wel zeker weten dat alles goed komt.” Ook Huizing is enthousiast over de samenwerking. “We proberen nu stapsgewijs wat zaken toe te voegen aan onze systemen en laten ons daarin graag adviseren voor PST Business Services. Sinds we VMC in gebruik hebben genomen, hebben we slechts eenmaal een beroep op hen moeten doen toen de performance van onze dashboards  wat slechter werd en alles wat langzamer ging. PST Business Services heeft, als ons eerste aanspreekpunt op het gebied van VMC, samen met Tango/04  de oorzaak van de vertraging achterhaald en verholpen. Nu werkt alles al tijden naar behoren en zijn we erg enthousiast.”

Wilt u meer weten over deze referentie? Neem contact op met PST Business Services via info@pst.eu of 088-2474300.