Koopman Logistics stelt bedrijfsprocessen veilig

High AvailabilitySiebe Koopman uit Briltil (Groningen) zette in 1930 zijn eerste stappen richting logistiek. Vervoer per auto was in opkomst en daarvan moest ook hij zijn toekomst maken. Dus schafte hij een eigen auto aan en begon een taxibedrijf. Sinds de jaren ’80 hebben zijn zonen de activiteiten verder uitgebreid tot over de grenzen en anno 2007 is het eenmansbedrijf uitgegroeid tot een grote, internationale onderneming: Koopman Logistics Group BV.

Koopman Logistics Group is afhankelijk van een System i-systeem waarop alle applicaties draaien, zowel financieel als logistiek. Niet alleen de medewerkers van de Koopman-bedrijven maken gebruik van deze toepassingen, ook klanten kunnen online inloggen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van orders. Continue beschikbaarheid van de server, de applicaties, de databases en het netwerk is daarom noodzakelijk voor een ongestoorde voortgang van de logistieke activiteiten. Ook Hebe Bosker, manager IT, was zich hier terdege van bewust. Een aantal jaar geleden maakte hij zich daarom sterk voor een High Availability-oplossing. Want het veiligstellen van de huidige automatisering was onvoldoende meegegroeid met de toename en de complexiteit van de logistieke activiteiten.

Hij waarschuwde de directie dat ICT zo nauw is verweven met het uitvoeren van de activiteiten dat zonder ICT de kerntaken niet meer naar behoren kunnen worden uitgevoerd. Hebe Bosker: “Als data verloren gaat door brand, storm of schade aan machines, is de schade onherstelbaar en niet te overzien.” Die gedachte heeft de directie aangemoedigd tot het zoeken naar een oplossing.

De juiste partner zoeken voor High Availability

Daarop begon de zoektocht naar de juiste oplossing en de juiste leverancier. Hebe Bosker heeft daar ruim de tijd voor genomen; een wijze beslissing, gezien het hoge kostenplaatje en de impact die een IT-wijziging heeft op een organisatie. Met de leverancier, je partner, ga je immers een langdurige relatie aan. “Zelfs toen de keuze op High Availability was gevallen, hebben we er nog een jaar over gedaan om het hele plaatje te organiseren”, bevestigt hij.

Vanaf 1979 maakt Koopman Logistics Group gebruik van IBM-machines, wat de keuze van software beperkt. En daardoor ook de keuze van leveranciers. Gedegen marktonderzoek naar oplossingen en bedrijven leidde uiteindelijk naar PST Business Services. De keuze voor PST was vooral een menselijke, volgens Hebe Bosker. “Voorop komt het menselijke contact. Als die schakel goed is, heb je de vertrouwensbasis al gelegd. Het is belangrijk te weten hoe stabiel en groot PST is, wie wat doet en wie de klanten zijn. Dat leidde tot een referentiebezoek. De manier waarop PST het probleem aanpakt en ons heeft geholpen om het High Availability-project vlot te trekken, was heel plezierig.” En dat is belangrijk, vindt Hebe Bosker: “Want wij moeten verder. Het is een ramp als wij een methodiek in huis hebben die vandaag de dag niet werkt. Dan ben je onveilig bezig. In het eerste kennismakingsgesprek kan iemand je dat vertellen en kun je dat alleen maar aannemen, maar inmiddels heb ik ook door de praktijk 100 procent vertrouwen gekregen. Het is heel belangrijk dat PST beseft wat voor schakel IT is in onze hele logistieke dienstverlening.”

Wilt u meer weten over deze referentie? Neem contact op met PST Business Services via info@pst.eu of 088-2474300.

>> Lees de referentie in PDF