PST biedt Mitsubishi Motors haar Disaster Recovery-oplossing aan als Managed Service

Mitsubishi, disaster recoveryMitsubishi Motor Sales Nederland BV distribueert namens Mitsubishi Motors Corporation de Japanse personenauto’s in Nederland. Om de autostroom vanuit de fabrieken in Japan en Thailand via Zeebrugge naar de dealers te volgen, gebruikt Mitsubishi Nederland een ERP-omgeving die draait op een IBM iSeries-server. Naast de IBM system i beschikt Mitsubishi over een virtuele omgeving met twaalf servers. Aangezien alle Nederlandse dealers gebruik kunnen maken van de ERP-omgeving, waardoor er bij calamiteiten te veel vertrouwd zou worden op een tape met een systeemkopie, was een betere bescherming van de data gewenst. PST Business Services bood haar Disaster Recovery (DR)-oplossing aan als een Managed Service.

De IT-afdeling van Mitsubishi Motors Nederland bestaat uit twee personen. Rob Schrama is deeltijd afdelingshoofd. De rest van de tijd houdt hij zich bezig met systeemontwikkeling op een maatwerkapplicatie die in 1986 is gebouwd en die Schrama sindsdien onderhoudt. Zijn collega beheert de infrastructuur en ondersteunt interne en externe gebruikers. Schrama: “Naast ons interne IBM system i-netwerk, hebben wij een virtuele omgeving met twaalf virtuele servers. De tachtig dealers in Nederland kunnen inloggen op ons systeem.” De koppeling tussen de individuele administratiesystemen is nodig voor het aanleveren van onderdelen en bijvoorbeeld om leads op te volgen.

Niet tevreden over calamiteitenplan

Op een gegeven moment besefte Rob Schrama dat er op de ERP-omgeving veel koppelingen met derden tegelijk plaatsvonden. Door die drukte bleek het bestaande calamiteitenplan niet afdoende. “Als calamiteitenplan hadden we slechts een tape met een kopie van onze virtuele omgeving als reserve, een back-upplan met data buiten de deur en een overeenkomst met IBM om uit te kunnen wijken op een system i bij IBM in Zoetermeer. Maar met zo een aantal real-time koppelingen zou er een groot probleem ontstaan als we het systeem via deze back-ups weer zouden moeten herstellen. We hadden geen garantie dat de productie binnen een aantal dagen weer op gang zou zijn”, vertelt Schrama. Het was tijd voor een nieuw calamiteitenplan.

Spiegelen naar een veilige locatie

Schrama: “Omdat we graag met een voor ons bekende leverancier werken, kwamen we snel bij PST Business Services terecht. PST zei tegen ons: ‘Wij zijn bezig met High Availability en Disaster Recovery. Wat zijn jullie problemen? Dan gaan wij daar een oplossing voor vinden’. Die benadering sprak ons aan.” PST levert al jaren oplossingen voor Disaster Recovery (DR). Complete servers met applicaties worden gespiegeld naar een veilige locatie. In de meeste gevallen kan een klant in enkele minuten weer bij zijn data mét bijhorende applicatie.

MiMiX DR

Directeur van PST Business Services, Arnaud de Wilde: “Aanvankelijk benadrukte Rob Schrama dat hij vooral de data wilde veiligstellen. De eerste oplossing die wij hebben overwogen bleek niet helemaal goed uit te pakken, waarna we hebben doorgepakt en MIMIX DR adviseerden. MIMIX DR, speciaal ontwikkeld voor IBM i-systemen, stelt niet louter kleine plakjes data veilig, maar complete sets van data met bijbehorende, en dus werkende, applicaties.”

Deze vorm van High Availability en Disaster Recovery wordt door PST aangeboden als een Managed Service. Mitsubishi heeft er zodoende geen omkijken naar. In abonnementsvorm kan Schrama voor een vast bedrag per maand rekenen op alle nodige hardware en software, installatie, implementatie, monitoring, configuratie en 24/7 dienstverlening van PST. Voor de tweekoppige IT-afdeling van Mitsubishi was dit absoluut een voordeel. “Vooral dat PST alles voor ons monitort, is ideaal. Wij hebben daar zelf geen tijd voor. En omdat we weten dat we binnen een kwartier kunnen switchen naar de externe server om de data te reconstrueren, hebben we meer rust bij het calamiteitenplan”, aldus Schrama.

Monitoring zorgt voor 100% transparantie

De Wilde legt uit: “Mitsubishi profiteert dankzij onze Managed Service van grote voordelen. Ze hoeven bijvoorbeeld niet zelf kennis op te doen over een systeem en oplossing en deze kennis te onderhouden. Als het systeem up and running is, dan kan Rob Schrama het testen. Daarna draait de dienst op basis van beheer en kan Rob op ieder moment van de dag switchen.”

Transparantie in de dienstverlening is voor PST een speerpunt. De Wilde vertelt: “Bij alle diensten leveren wij een monitoroplossing. Zodra een dienst in de lucht is, kan de klant via internet op een dashboard de actuele status volgen. Wat wij zien, ziet de klant ook.”

Samenwerking PST sinds ‘millenniumprobleem’

De relatie tussen Mitsubishi Motor Sales Nederland en PST Business Services bestaat al van voor het jaar 2000. Toentertijd was er ‘het Millenniumprobleem’. PST bood diverse oplossingen en toonde toen ook al de flexibiliteit die Mitsubishi wenst. Dat blijkt nu wederom. PST stapte flexibel over naar een andere oplossing toen de eerste oplossing toch niet geschikt bleek. Zelfs de kosten die met deze overstap gemoeid gingen, werden niet doorbelast aan Mitsubishi. Schrama: “Dit soort dingen tonen de goede samenwerking aan. Verder ben ik zeer tevreden, omdat PST ons ontzorgt. Een mooi voorbeeld hiervan is dat wij kort geleden in een weekend onze hele beveiligingsinfrastructuur hebben veranderd. Deze processen brengen altijd problemen met zich mee. De replicatie van de DR-dienst werd onderbroken. De monitoroplossing informeerde de servicedesk van PST direct, zodat het snel en soepel werd opgelost.”

Wilt u meer weten over deze referentie? Neem contact op met PST Business Services via info@pst.eu of 088-2474300.

>> Lees de referentie in PDF