Simac en PST bundelen krachten bij overstap van CA SystemEDGE naar CA UIM

Simac is van origine een Nederlands familiebedrijf dat een breed assortiment aan technologische oplossingen, producten en diensten aanbiedt. Ze onderscheiden zich voornamelijk door een persoonlijke aanpak, gedrevenheid en expertise. Om hun Infrastructure Monitoring-oplossing, gebaseerd op CA SystemEDGE, aan te laten sluiten op de toenemende klantvraag, gingen ze op zoek naar een andere oplossing. De keuze is daarbij gevallen op CA Unified Infrastructure Management (CA UIM). Voor de implementatie heeft Simac samen met consultants van PST Business Services een succesvolle overstap gemaakt. Er is een basis gelegd die mee kan groeien met de toenemende behoeften op het gebied van monitoring.

Simac Techniek NV, oorspronkelijk een Nederlands bedrijf, is tegenwoordig actief in de Benelux en Midden-Europa. In totaal werken 1.250 mensen bij Simac, verdeeld over meerdere vestigingen. Het technologiebedrijf levert en onderhoudt hoogwaardige technologie bij middelgrote en grote organisaties, ter verbetering van de bedrijfsprocessen. Zo voert Simac in Nederland het IT-beheer voor klanten, onder andere in de retailmarkt. David van Lith, senior engineer, zorgt samen met zijn collega’s voor de Infrastructure Monitoring voor de klanten van Simac ICT in Nederland.

End-of-life CA SystemEDGE

Simac maakt gebruik van het eventmanagementsysteem Spectrum, een aantal jaar geleden overgenomen door CA Technologies. Alle Simac-engineers kunnen door middel van dit systeem zien welke acties ondernomen moeten worden. Naast CA Spectrum gebruikte Simac voor het monitoren van servers een andere CA Technologies-tool: CA SystemEDGE. Vanwege teruglopende ontwikkelingen vanuit CA en aankondiging van de end-of-life-datum, ging Simac op zoek naar een nieuwe Infrastructure Monitoring-oplossing. Vanuit CA Technologies kwam de suggestie om CA Unified Infrastructure Management (CA UIM) in te zetten. Gezien het belang van CA Spectrum voor Simac en de optimale aansluiting van CA UIM op dit systeem, leek dit inderdaad al snel de beste oplossing. Daarnaast is Simac altijd zeer tevreden geweest over de samenwerking met CA Technologies en werd de overstap naar CA UIM gezien als een redelijk vanzelfsprekende keuze.

Extra expertise gezocht

Van Lith had tot op dat moment nog geen ervaring met de Infrastructure Monitoring-oplossing CA UIM. De senior engineer had wel ideeën over hoe hij het geheel kon uitrollen en neerzetten, maar hij wilde ook graag weten hoe Simac zoveel mogelijk uit de oplossing kon halen door te automatiseren en processen over alle klanten gelijk te trekken. Het vervangen bleek een flink karwei te zijn. SystemEDGE draaide bij alle klanten, waardoor de aanpassingen op alle servers moesten worden verricht. Gezien de omvang van de klus besloot Simac extra expertise in de hand te nemen, wat gevonden werd bij PST-consultant Jeffrey Stalder en zijn collega Erik van Noord. Stalder is gespecialiseerd in CA UIM en bovendien bekend met de retailbranche, waarin een groot gedeelte van de klanten van Simac zich bevindt. Hij heeft hierdoor niet alleen technisch inzicht, maar ook inzicht in de diverse processen die plaatsvinden bij Simac’s klanten en het belang van goede monitoring.

De implementatie van CA UIM

De gefaseerde implementatie van CA UIM startte begin 2016 en in januari 2017 waren de meeste servers over. In eerste instantie werd de nieuwe oplossing voor een nieuwe klant geïmplementeerd – voor Van Lith ideaal om de tooling een keer te ervaren. Voor deze implementatie keek hij samen met Stalder hoe CA UIM het beste aangesloten kon worden op CA Spectrum. Dat verliep erg soepel. De andere omgevingen, die niet van de grond af opgebouwd konden worden, vergden iets meer aanpassingen, maar ook die waren vlot uitgewerkt en aangepast. Van Lith en Stalder ontwikkelden standaardpakketten, een template voor de rest van de omgevingen en hebben diverse zaken geautomatiseerd.

Omdat het een heel uitgebreide oplossing is, had de implementatie van CA UIM meer voeten in de aarde dan CA SystemEDGE. Maar als de agents eenmaal op de servers staan, is het beheer volgens Van Lith en Stalder een stuk makkelijker. Van Lith: “Vroeger moest je heel vaak opnieuw op servers inloggen om de installatie voor elkaar te krijgen en was je zo drie dagen bezig. Nu gaat het om enkele uren, waarvan een groot gedeelte zit in wachttijd. Het proces gaat veel sneller; met één druk op de knop is het bij wijze van spreken geregeld. Dat is een grote verbetering.”

De grootste klus was de communicatie naar de klanten, vertelt Van Lith. Met name bij het vervangen van de agents en het aanpassen van de firewalls. “Het verschilde sterk per klant: de ene klant is heel flexibel bij het uitvoeren van aanpassingen op de server, een tweede wil dat alleen maar op zondagochtend en een derde klant wil dat twee agents eerst twee weken proefdraaien. Daar heeft veel tijd in gezeten”, zegt hij.

Prettige technische en functionele ondersteuning

Van beide kanten zijn ze erg te spreken over de samenwerking. Van Lith vindt het fijn om zowel technische als functionele ondersteuning te krijgen van PST Business Services en Stalder, die een jaar lang vier dagen per week op locatie was, voelt zich goed thuis bij Simac. Stalder: “Ik vind het leuk om voor veel klanten te werken en zit op een afdeling met zeer deskundige IT’ers. Ook de grootte van het bedrijf is fantastisch, ontwikkelingen gaan heel snel. Ik vind het leuk dat ik daarbij betrokken ben.”

Naar een hoger niveau

Het overstappen op CA UIM is op dit moment zo goed als afgerond. Wat rest, is het onderhoud en de verdere ontwikkeling van de functionaliteiten. Van Lith: “We hebben nu een goede basis neergezet, maar de CA UIM-oplossing kan nog veel meer. Meer dan wat SystemEDGE kon; we hebben er een hele hoop extra functionaliteiten bijgekregen. Op analytisch vlak kun je bijvoorbeeld visueel aantrekkelijke rapportages maken. Ook kunnen we gerichter proactief handelen als er op korte termijn extra capaciteit nodig is. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag, om de service naar een hoger niveau te kunnen tillen.”

Wilt u meer weten over deze referentie? Neem contact op met PST Business Services via info@pst.eu of 088-2474300.

>> Download de referentie in PDF