HANOS MONITORT PROACTIEF MET BEDRIJFSBREDE OPLOSSING

HANOS biedt als internationale horecagroothandel en totaalleverancier voor de horeca, grootverbruikers en bedrijvenmarkt, het grootste assortiment voor foodprofessionals onder één dak. HANOS heeft een uitgebreid intern en extern bestelproces en het hele logistieke traject in eigen beheer. Een goedlopende IT-infrastructuur is voor HANOS van groot belang om klanten van dienst te kunnen zijn. Vanuit de wens om met behulp van monitoring proactief te kunnen reageren op storingen in deze infrastructuur, koos HANOS voor het door PST Business Services aangeboden VISUAL Message Center (VMC) van Tango/04.

HANOS

Sinds de oprichting van de vestiging Apeldoorn in 1975, is HANOS uitgegroeid tot een internationale totaalgroothandelsorganisatie met negentien vestigingen. Vanuit het eigen distributienetwerk levert HANOS in heel Nederland, België en Duitsland. De organisatie richt zich hierbij op het kunnen aanbieden van het grootste assortiment voor foodprofessionals onder één dak: food, non-food en vers. Daarnaast levert HANOS maatwerk op onder andere het gebied van bedrijfskleding, horecakeukens en projectinrichting. Het enorme aanbod gaat vanuit de bedrijfsfilosofie gepaard met een persoonlijke benadering, een uitstekende service en een totaalassortiment voor ieder marktsegment en elk inkoopbudget. Aan de basis van al deze activiteiten ligt een stevig verankerde IT-infrastructuur.

VERANTWOORDELIJK

De afdeling Automatisering is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de IT-dienstverlening en de inrichting van IT-processen bij HANOS. Systeembeheer, IT-ontwikkeling en informatisering maken onderdeel uit van deze afdeling. Zij houden zich gezamenlijk bezig met de vertaling van bedrijfsprocessen en informatiebehoefte naar IT-dienstverlening en ontwikkelingen. Op centraal niveau geldt dit voor alles met betrekking tot internet, e-mail, financiën en tijdregistratie. Decentraal gezien wordt er op vestigingsniveau gewerkt met een eigen ERP-pakket dat onder meer de logistiek, voorraadbeweging en kassa’s ondersteunt. “Automatiseren moet altijd een voordeel in tijd of geld opleveren. Als dat niet zo is, dan is automatiseren niet zinvol”, zegt Erwin Calot, IT Manager bij HANOS. De organisatie wil kwaliteit in de breedste zin van het woord uitdragen, daarom wordt er structureel gekeken naar verbeterpunten. Een belangrijk verbeterpunt werd gevonden bij de wijze waarop HANOS anticipeerde op storingen binnen de bedrijfsprocessen. “We waren veel te reactief aan het reageren op storingen, met alle gevolgen van dien. Dat wilden we veranderen naar proactief.”

MONITORING

De term monitoring viel en HANOS richtte zich op de processen die hiervoor in aanmerking kwamen. “We hebben hierbij vooral gekeken naar wat de klanten het meest raakt. Dat is heel belangrijk voor ons. We kwamen uiteindelijk uit op de hardwarecomponenten, het online bestelproces en het interne bestelproces voor de vestigingen zodat de handel altijd door kan blijven gaan”, zegt Calot. “We wilden een proactief beheer invoeren op basis van een systeem waarbij we een melding krijgen vóórdat er iets gebeurt.” HANOS ging op zoek naar een stabiele oplossing en startte een uitgebreid selectieproces. PST Business Services, specialist op het gebied van IT-infrastructuur, business continuity en business monitoring, bleek qua totaaloplossing met kop en schouder boven de rest uit te steken. Zij presenteerden als oplossing VISUAL Message Center (VMC) van Tango/04: een bedrijfsbrede monitoring en message-managementoplossing voor het verzamelen, beheren en afhandelen van gebeurtenissen op alle denkbare databases, platformen en netwerkcomponenten.

KEUZE

“VMC viel ons op doordat deze in vergelijking met andere oplossingen ook de procesmonitoring behelst en niet alleen componentmonitoring hanteert”, aldus Calot. Ook de uitgebreide (security-) rapportagemogelijkheden en de betaalbaarheid van deze oplossing vormden aantrekkelijke factoren voor HANOS. Nadat de keuze op VISUAL Message Center was gevallen, ging HANOS het gesprek aan met PST Business Services, waarmee geen bestaande relatie was. Uiteindelijk kreeg PST Business Services de opdracht voor de levering van een monitoring-oplossing voor de monitoring van zowel de complete IT-infrastructuur als wel de end-to-end monitoring van de bedrijfsprocessen van HANOS. En met succes. In twee maanden tijd is het project voor de monitoring van de complete infrastructuur, het online bestelproces en het inkoopproces opgeleverd en in productie genomen. Tot volle tevredenheid.

PROACTIEF

“Onze wens om proactief op te treden is gehonoreerd. Wordt er nu ergens een storing geconstateerd, dan wordt dit meteen door het systeem gemeld. Overdag gebeurt dit via e-mail en ’s avonds via een melding op de smartphone. Het leuke is dat we in de melding al richting krijgen waarin we een oplossing moeten zoeken. Op deze wijze hebben we storingen in de keten eerder inzichtelijk en kunnen we proactief actie ondernemen doordat wij als IT-afdeling eerder worden ingeschakeld. Dat heeft bijkomende financiële voordelen doordat de handel niet stagneert. Vroeger hadden we bij een weekendstoring bijvoorbeeld te maken met een lage responstijd en extra kosten voor het inzetten van extra personeel of naleveringen. Dat hoeft nu niet meer. Naast de financiële gevolgen zorgt VCM ook voor minder downtime omdat we veel eerder op de hoogte zijn van een mogelijk probleem. Daarbij slaat VCM een brug tussen de business en de IT-afdeling. En omdat we proactief in actie kunnen komen, ervaren we minder werkdruk.”

SAMENWERKING PST

De tevredenheid over VISUAL Message Center als totaaloplossing, strekt zich ook uit tot PST Business Services als leverancier. De samenwerking is Calot uiterst goed bevallen. “PST combineert brede, in eigen huis beschikbare, IT-kennis en -expertise met hoogwaardige softwareproducten. Zij doen dit op een no-nonsense manier, in korte tijd en met veel ruimte voor inspraak vanuit de klant. Dat werkt bijzonder prettig. Het is echt een samenwerking gebleken zoals een samenwerking hoort te gaan. Het was een bijzonder positieve ervaring.”