INFRASTRUCTURE AS A SERVICE (IAAS)

Infrastructure as a Service, afgekort IaaS, is niets anders dan het gebruiken of afnemen van een IT-infrastructuur als een dienst. U kunt het zien als Virtual Private Cloud (VPC)-oplossing. Het is in feite een poel van gedeelde infrastructuur – servers met bijhorende externe storage – waarvan u eenvoudig gebruik kunt maken, samen met andere bedrijven.

Het delen van een IT-omgeving heeft als voordeel dat de kosten dalen en uw flexibiliteit stijgt. U betaalt namelijk alleen voor wat u gebruikt. Groot inkopen om later flexibel te zijn is niet meer nodig; wat nodig is, schakelt u eenvoudig bij. Hiermee stijgt dus ook het gemak, omdat er snel een server op maat voor u klaar staat. En op maat is het, want u maakt zelf uw keuze van CPU, intern geheugen, storage, CPW’s voor IBM i of Ghz voor Windows en het is afgestemd op het gewenste operating systeem. Wijzigingen worden eveneens snel doorgevoerd, zonder dat u zelf hardware hoeft te bestellen en moet laten inbouwen.

U werkt met onze Infrastructure as a Service-dienst in een ‘virtually private’ cloud, ofwel een ‘vrijwel privé’ cloud. Het werkt alsof de infrastructuur niet wordt gedeeld met anderen en dat deze volledig onderdeel is van uw eigen netwerk.

CONFIGURATIE KEUZES

Via een internetportal kunt u zelf uw server, VM of Lpar configureren. Ook kunt u ons bellen, dan doen wij dat voor u. PST biedt u snel toegang tot virtuele of volledig eigen servers voor IBM i (AS/400), Windows, Linux en AIX. Een IBM i Lpar- of IBM Power Linux-partitie is vaak al binnen een dag beschikbaar. Een Windows of Linux VM wordt direct ‘on demand’ geleverd.

SLA (SERVICE LEVEL AGREEMENT)

Alle afspraken worden helder genoteerd in een Service-overeenkomst, ook wel SLA genoemd (Service Level Agreement). Hierin staat duidelijk omschreven welke dienst wordt geleverd en op welke wijze u er gebruik van kunt maken. De looptijd, maandprijs, toegang tot Service & Support en eventuele uitzonderlijke bepalingen die speciaal voor u van toepassing zijn, worden eveneens beschreven. Daarnaast krijgt u een vast aanspreekpunt, uw SLA Manager. Hij of zij is een doorgewinterde consultant met ervaring in het managen van onze dienstverlening ten behoeve van onze klanten. Zij weten dat u 24×7 beschikbaarheid verwacht en een perfect werkende omgeving.

Uw SLA manager staat garant voor:

 • Borging van de kwaliteit en kwantiteit van de dienstverlening;
 • snel en vakkundig incident-management;
 • beleidsmatige en organisatorische aspecten;
 • het opstellen en onderhouden van de Service Level Agreement;
 • de totstandkoming en behoud van de gewenste samenwerking;
 • het centrale tactisch en strategisch aanspreekpunt voor allerhande zaken;
 • de coördinatie bij omvangrijke problemen en wijzigingen;
 • onderhouden van contacten en contracten met derden (providers, leveranciers en dergelijke);
 • periodiek opstellen van een Service Level Rapportage (SLR);
 • periodiek overleg (hierin wordt onder andere de SLR besproken);
 • algemene informatievoorziening en communicatie.

MONITORING VAN IAAS-CONFIGURATIE

Wij zorgen voor elke IaaS-configuratie altijd voor de monitoring (24×7) en een perfecte technische werking. Onze consultants van Service & Support waken rond de klok en zijn altijd paraat en aanspreekbaar indien hulp noodzakelijk is. Wij maken gebruik van PIM (PST Infrastructuur Monitoring) voor de continue controle en bewaking van de status en een correcte technische werking van de dienstverlening. PIM wordt zelf ook gecontroleerd middels een zogenaamde heartbeat. Op basis van een wenslijst kan u ’te monitoren’ zaken die buiten de standaard controles vallen doorgeven aan uw SLA Manager. In onderling overleg wordt bepaald of deze zaken in de lijst van beheerwerkzaamheden kunnen worden opgenomen en of het tarief danwel overige afspraken hiervoor moeten worden aangepast. Het is bovendien mogelijk dat escalaties (alarm zoals e-mail, SMS of andere acties) worden ingesteld.

Als u al een van onze monitoroplossingen heeft geïmplementeerd of specifiek voor u wilt laten implementeren, dan kunnen wij die geheel in beheer nemen. U neemt dan Monitoring als een dienst af, voor een vast bedrag per maand. PST verzorgt voor u de updates van nieuwe versies, service packs en fixes. Ook implementeren wij nieuwe configuraties op basis van uw wensen en eisen en voeren we wijzigingen door wanneer u dat noodzakelijk acht. Via een portal kunt u bijhouden wat wij doen. U ziet welke consultant aan een incident of wijziging werkt en u kunt uw wensen noteren met een datum of periode van uitvoering.

INFRASTRUCTURE IN BEHEER

Als PST kiest voor het beheer van uw infrastructuur of monitoroplossing, dan kiest u voor professionaliteit, zekerheid en integriteit. Wij hebben jarenlange ervaring in het beheren van omgevingen bij onze klanten, zowel op locatie van de klant als in het data center van PST.

Wij regelen voor u:

 • Het up-to-date houden van het operating systeem met nieuwe versies;
 • fixes, patches, service packs of PF’s;
 • noodzakelijke uitbreidingen;
 • onderhoud, inclusief eventuele reparaties;
 • verbindingen;
 • continue bewaking en monitoring;
 • back-up;
 • contractmanagement.

Ook producten van PST nemen wij desgewenst mee in het beheer, zoals onze oplossingen voor High Availability of Disaster Recovery, maar ook op maat gemaakte monitor-configuraties. Alle afspraken worden glashelder genoteerd in een SLA.

IAAS VEILIG IN ONS DATACENTER

De door PST geboden IaaS- of VPC-omgeving staat veilig in een van de beste datacenters van Nederland en valt onder Nederlands recht. Of gewoon bij u! Als u ervoor kiest om uw servers op uw eigen locatie te laten staan of bijvoorbeeld de productiesystemen bij u en overige systemen in ons datacenter, dan kunnen wij dat natuurlijk ook allemaal voor u beheren. De locatie is dan misschien wel anders, maar de service is exact hetzelfde. Zelfs als u kiest voor een locatie in het buitenland, kan PST het beheer voor u verzorgen. U bent dan in goed gezelschap. Andere bekende en vooraanstaande bedrijven die een deel van hun IT-infrastructuur in het buitenland hebben onder gebracht, hebben eveneens voor het beheer van PST gekozen.

HOUSING

Kiest u voor housing, dan verhuizen wij uw eigen servers naar de veilige locatie van ons datacenter. Uw contracten met uw leveranciers voor de hardware en het operating systeem blijven gelijk. Optioneel kunnen wij tevens voor u het contractmanagement overnemen. Wij faciliteren de verbinding tussen uw omgeving in ons datacenter en uw eigen locatie. Daarnaast monitoren we uw nieuwe omgeving in het datacenter en de verbinding naar uw locatie 24/7. Wij zorgen ervoor dat uw omgeving in ons datacenter 24/7 technisch perfect werkzaam is. Applicatiebeheer verzorgt u zelf of u bespreekt met ons de voorwaarden om de applicaties en het contractmanagement voor u te beheren. U kunt ervoor kiezen om ons het beheer uit te laten voeren, maar ook om dat vooralsnog zelf te doen. Tenslotte wordt de back-up optioneel door ons verzorgd.

HOSTING

Kiest u voor hosting, dan kiest u voor een server uit de cloud van PST. Met een server in ons datacenter krijgt u flexibiliteit en transparante kosten. PST verzorgt het beheer en contractmanagement voor alle onderliggende hardware en operating systemen. U heeft er geen omkijken naar. PST verzorgt de migratie van uw huidige omgeving naar de nieuwe servers in ons veilige datacenter. Ook faciliteren we de verbinding tussen uw omgeving in ons datacenter en uw locatie. Wij monitoren uw omgeving in ons datacenter en de verbinding naar uw locatie 24/7 en we zorgen dat uw omgeving in het datacenter 24/7 technisch perfect werkzaam is. Applicatiebeheer verzorgt u zelf of u bespreekt met ons de voorwaarden om de applicaties en het contractmanagement voor u te beheren. De back-up wordt standaard door ons verzorgd.

MIGRATIE

De migratie van uw systemen naar een van onze servers in ons datacenter is bij PST in goede handen. Onze consultants hebben in de afgelopen jaren tientallen migratietrajecten uitgevoerd, en met succes. Onze tevreden klanten zijn daarvan het bewijs. De wijze waarop u migreert is een belangrijke overweging voor elke implementatie van het systeem, upgrade, of consolidatie. Voor data en applicaties wordt meestal voor een geautomatiseerde migratie gekozen, zodat de mensen hun handen vrij hebben voor specialistische taken.

Migratie biedt ook kansen. De kans, bijvoorbeeld, om een aantal zaken eens goed te ontrafelen en zo afscheid te kunnen nemen van oude data en onnodige applicaties. Vaak hoeft lang niet alles te worden gemigreerd. De centrale vraag is: is het nodig en zinvol? Zo ja, dan nemen we dat voor u op in het migratieplan. PST’s uitgangspunt is altijd om het praktisch te houden. U heeft niets aan vuistdikke dossiers en plannen waar niemand meer doorheen komt en die op zichzelf al zorgen voor de nodige vertraging. Veilig, snel, controleerbaar en flexibel staan bij ons hoog in het vaandel.

Een effectieve migratieprocedure houdt in dat rekening wordt gehouden met een diversiteit aan variabelen en uitgangspunten. Even een back-up maken en ergens anders installeren en verder werken is er vrijwel nooit bij. Denk aan verbindingen, wijzigingen in IP-adressen, verlies van data of aan tijd. Ook moet er altijd een mogelijkheid worden geboden om alle applicaties, functies en processen te kunnen testen.

Het versturen van data als onderdeel van het migratieproces is lang niet altijd mogelijk. Vaak blijkt de bandbreedte onvoldoende, waardoor het dagen of zelf weken kan duren voordat een omgeving opnieuw is opgebouwd. Of wellicht moet er juist rekening worden gehouden met nul procent down-time. Als iedereen altijd moet kunnen doorwerken, batchverwerking ongestoord moet blijven plaatsvinden en de overgang uiteindelijk naadloos moet worden uitgevoerd, dan is een specialistisch migratieteam vereist. PST is dan úw specialist. Wij beschikken over gekwalificeerde consultants met voldoende kennis, kunde en ervaring. U wilt geen enkel risico nemen met de migratie van uw bedrijfsgegevens, applicaties en processen. Wij ook niet!

CONTRACTMANAGEMENT

U heeft ongetwijfeld veel contracten. Sommige daarvan kent u misschien niet of nauwelijks, maar blijken in de praktijk zeer belangrijk. PST kan uw contracten voor u beheren. Als u kiest voor een server in PST’s cloud, dan beheren wij uiteraard alle onderliggende contracten voor u. Zo hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over hardware-reparaties of versies van operating systemen van de onderliggende servers waaruit uw infrastructuur bestaat.

Maar u hebt wellicht ook zaken die u niet in ons datacenter hebt ondergebracht. Denk aan overeenkomsten met hardware- of software-leveranciers van servers en storagesystemen die nog bij u op locatie staan. Of een bedrijf dat dagelijks langskomt om uw back-uptapes op te halen. Weet u waar die tapes naartoe gaan? Wie er toegang toe heeft? Of hoe ze eigenlijk worden opgeslagen?

PST’s contractmanagement zorgt voor:

 • Rust;
 • overzicht;
 • structuur;
 • naleving van afspraken;
 • schrappen van overbodige zaken;
 • controle op uitvoering;
 • onderhandelen van voorwaarden;
 • belichten van risico’s;
 • en wij zorgen voor tijdige en een heldere rapportage.

VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK

Wilt u in eens praten over alle mogelijkheden? Laat het ons weten! Wij komen graag met u in contact een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen, waarin wij u graag helpen met het maken van de juiste keuze, die aansluit bij uw situatie.

BENIEUWD WAT WIJ VOOR U KUNNEN BETEKENEN?